Henkjan Smits


Man over vrouw

Er is weer een  nieuwe talentenjacht op de buis, Popstars, en drie keer raden wie er in de jury zit. Maar wat weet talentscout en producer Henkjan Smits eigenlijk van vrouwen?

Geboren: op 9 oktober 1961 te Almelo. Op negenjarige leeftijd verhuisde hij naar Naarden.
Studie: Geneeskunde, maar Henkjan stopte voortijdig om zich te richten op zijn muziekcarrière.
Privé: Is sinds 1994 getrouwd met Petra, met wie hij twee dochters heeft.
Bekend van: Idols, X Factor, Shownieuws en Holland’s got talent. Momenteel is Henkjan bezig met Popstars en Het beste idee van Nederland.  

Hoe maak je indruk op een vrouw?
“Gewoon door mezelf te zijn. Ik ben nooit bezig met indruk maken op iemand.”

Heb je een beste vriendin?
“Mijn vrouw Petra. En volgens haar ben ik haar beste vriendin. Ik ben een echte vrouwenman: ik ben een gevoelsmens en ik lul veel. De meeste mannen kunnen daar niet zo goed tegen. Ook hou ik van winkelen. En ik ben waarschijnlijk de enige man die geen enkele aflevering van Sex and the city heeft gemist.”

Wat heb je een vrouw nooit durven vragen?
“Ik vraag altijd alles. Sommige vrouwen vinden mij te confronterend in mijn vraagstelling, maar dat is pure interesse, geen nieuwsgierigheid.”

Hoe maakt een vrouw je onzeker?
“Ik vaar blind op mezelf. Ik kan onzeker worden over wat ik doe, maar niet over wat iemand anders over me zegt.”

Op wat voor vrouwen val je?
“Supervrouwelijke vrouwen. Overdreven make-up is een absolute no-go; ik wil een vrouw die de mooie dingen in haar gezicht accentueert, geen clown.”

Wanneer heeft een vrouw de x-factor?
“Als ze het lef heeft om zichzelf te zijn en zich mooi voelt. En als ze haar passie en talent weet te combineren.”

Wat kunnen vrouwen leren van mannen?
“Logisch nadenken. Ook haken vrouwen vaak af als je ze iets probeert uit te leggen en ze snappen het niet meteen. Bloedirritant.”

Traditioneel rollenpatroon of feminisme?
“Vroeger zou ik feminisme zeggen, maar dat is anders sinds we kinderen hebben. Petra werkt drie dagen per week en is actief op school. Ik vind mijn werk veel te leuk om huisman te zijn. Bovendien heb ik een broertje dood aan huishoudelijk werk. Ik probeer zo veel mogelijk met mijn dochters te doen, maar het meeste komt toch op Petra neer.”

Wat is het ergste wat een vrouw je heeft aangedaan?
“Bij me weggaan.”

Welke vooroordelen hebben vrouwen over jou?
“Dat ik een arrogante klootzak ben. Ik doe niets om dat te ontkrachten; ze komen er wel achter wie ik ben als ze me leren kennen. Of niet, maar dan vind ik het ook goed.”

Kun je onder een vrouw werken?
“Heel goed. Mijn werkgever bij SBS, Tina Nijkamp, staat op nummer vier in de Quote-lijst van machtige tv-mensen. Vrouwen kunnen mij niet intelligent genoeg zijn. Domme vrouwen vind ik eerder een bedreiging; die laten zich niet overtuigen door redelijke argumenten.”

Wat vind je ervan als een vrouw veel mannen heeft gehad?
“Dat interesseert me helemaal niets. Übnung macht den Meister. Omgekeerd vindt Petra het ook niet erg. Kijk, als nu ga oefenen om nóg beter te worden, zou ze dat niet accepteren.”

Wat begrijp je niet aan vrouwen?
“Vrouwen kunnen soms A zeggen en B bedoelen. Dan zeggen ze: ‘Nee, je hoeft me niet te helpen.’ Vervolgens krijg je klachten dat je niet hebt geholpen. Zeg gewoon wat je bedoelt,”

Wat willen vrouwen niet snappen?
“Hoe ze moeten kaartlezen als je van noord naar zuid rijdt, zonder de kaart op z’n kop te houden.”

Vrouw over man
Petra Smits, is de vrouw van Henkjan.

Wat was je eerste indruk van Henkjan?
“Een mafkees, hij was zo uitbundig en aanwezig. Hij is geen grijs muisje; je denkt meteen iets over hem. Ik vond hem wel interessant ja, maar verder dan dat ging het lange tijd niet.”

Wat is typisch Henkjan?
“Henkjan weet me altijd te verrassen. In de ruime zin van het woord. Dan heeft hij bijvoorbeeld een cadeau voor me gekocht omdat het precies negentig dagen geleden is dat ik jarig was.”

Wat maakt Henkjan jouw ‘beste vriendin’?
“Hij is de enige man die ik ken die vrouwen echt begrijpt. Zelfs onredelijke buien snapt hij. Het enige wat hem onderscheidt van homo’s, is dat hij op vrouwen valt.”

Wat kan Henkjan van vrouwen leren?
“Niets. Hij is zo eigenwijs, dat hij het zelf allemaal wel weet.”

Wat verwachten vrouwen niet van hem?
“Hij is zachtaardig, lief en gevoelig. Iedereen denkt dat hij een boeman is die overal kritiek op heeft, maar attenter dan hij ken ik ze niet.”

Geef een antwoord