Hennie van der Most


Talentvolle ondernemer met een heel eigen manier van ondernemen.

Hennie van der Most begint in 1974, na drie jaar LTS en verschillende bijbaantjes, een handel in oud ijzer. In eerste instantie doet hij dit in een schuur achter zijn woonhuis, maar de zaken gaan al snel zo goed dat hij zijn ijzerhandel verhuist naar een aangekochte boerderij. Achter het huis verbouwt hij de schuur tot een privé zwembad met sauna en een barretje. Tegen betaling mogen ook dorpsgenoten er gebruik van maken.

Ingrijpen van de gemeente

Wanneer de gemeente hier lucht van krijgt en hem een halt toeroept, realiseert Van der Most zich dat er een goede markt is voor dergelijke attracties. Daarom koopt hij in 1980 een leegstaande bontweverij om daar een zwem- en saunacentrum van te maken. Het centrum, genaamd De Bonte Wever, was het startsein van diverse andere projecten. Van der Most koopt vaak oude bedrijfspanden aan om ze vervolgens te verbouwen tot horeca- en amusementsgelegenheden.

Net even iets anders

Het liefst tovert Van der Most opmerkelijke gebouwen om tot iets bijzonders. Ook weet hij op deze manier geld én tijd uit te sparen. Dure nieuwbouw of ellenlange procedures over bestemmingsplannen zijn immers niet aan de orde. Van der Most, die een hekel heeft aan bureaucreatie, denkt tijdens het ondernemen altijd hoe het eenvoudiger kan. ‘Mensen doen vaak veel te moeilijk. Ik stel mezelf altijd de vraag hoe ik het simpeler kan maken.’

Enerverende gastspreker

Door zijn eigenzinnige manier van werken is Van der Most een inspiratiebron voor velen. Niet voor niets is hij dan ook een graag geziene gast op uiteenlopende evenementen. Hier vertelt hij onder andere over zijn levensloop, de kracht van korte lijnen met het personeel en hoe de aanhouder wint. Met zijn nuchtere houding en aanstekelijke enthousiasme weet hij van elk event een groot succes te maken.

Wilt u Hennie van der Most inhuren voor uw bijeenkomst? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.