Het griekse eiland Kreta


Wie aan Kreta denkt, denkt al snel aan Chersonissos. En dat is jammer, want het grootste eiland van Griekenland heeft zoveel meer te bieden. Rethymnon bijvoorbeeld, een charmant vissersplaatsje aan de noordwestkust. De oude stad van Rethymnon is zelfs één van de best bewaarde steden uit de Renaissance. Het gezellig centrum combineert oriëntaalse kenmerken uit de Turkse tijd met de Renaissance-stijl van de Venetiaanse architectuur. Het is bijna overbodig om te vermelden dat je hier je ogen uitkijkt.

Waar je in Nederland vaak wat extra vaart maakt als je door een steeg loopt, is het in Rethymnon juist aan te raden om hier even de tijd voor te nemen. Vooral in het oude centrum leiden de talloze steegjes je naar de mooiste plekjes. Een hiervan is het romantische restaurant Lemon Tree Garden. Dat de naam de lading dekt, blijkt wel als tijdens het diner de limoenen her en der van de bomen vallen. Maar niet alleen de Lemon Tree Garden is een ware aanrader. Wie van lekker eten en drinken houdt, heeft de plekjes in het gezellige Rethymnon voor het uitkiezen. Naast de toeristische happen, kun je je in één van de vele taverna’s te goed doen aan de heerlijke Griekse gerechten.

Imbroskloof

Voor wie niet teveel vakantiekilo’s aan wil komen, zijn er ook voldoende sportieve activiteiten. Zoals het beklimmen van de Imbroskloof. Deze acht kilometer lange kloof staat bekend om de geuren van de vele wilde kruiden die hier groeien. Wees ook niet verbaasd als je onderweg begroet wordt door een schaapsherder of de vele wilde geiten. Bang voor de geiten en schapen hoef je overigens niet te zijn. Doordat ze vrijwel dagelijks in contact komen met mensen, zijn ze niet schuw. Sterker nog, ze eten zelfs uit je hand als je wil. Hou wel even de weersvoorspelling in de gaten als je de kloof wilt beklimmen, bij regen en sneeuw wordt er namelijk niet gelopen.

De Imbroskloof is, net als de grotere en bekendere Samariakloof, ontstaan doordat een rivier zich door de eeuwen heen een weg heeft geslepen door de rotsen. De kloof kun je bergafwaarts lopen, maar ook het tegenovergestelde is mogelijk. De meeste mensen kiezen er echter voor om van het dorpje Imbros (op 780 meter) naar Komitades (op 200 meter) te lopen. In vergelijking met de zestien kilometer lange Samariakloof is de Imbroskloof een stuk korter, maar het voordeel is dat deze kloof een stuk rustiger is. En volgens kenners is de Imbroskloof minstens zo mooi. De weg door de kloof is, mits je goede schoenen draagt, goed te lopen. Een kompas heb je niet nodig, de route wijst zichzelf.

Een van de spectaculairste stukken is wanneer de kloof slechts twee meter breed is, terwijl de wanden aan de zijkanten tot wel 300 meter de lucht in reiken. Dit is dan ook een mooi fotomomentje. Het natuurschoon houdt na het einde van de kloof niet op. Het dorpje Komitades ligt vlakbij de Libische zee. Wat hier meteen opvalt is dat het zuiden van Kreta ruigere landschappen kent dan het toeristische noorden. Ook buiten de kloof zie je talloze berggeiten en schapen, die behendig en op hun dooie gemak hun weg vervolgen.

Meer van Kournas

Wie vanuit de richting Rethymnon de Imbroskloof wil bewandelen, doet er goed aan om bij het meer van Kournas even een stop te maken. Dit meer is namelijk het enige zoetwatermeer van het eiland. Om het meer heen zie je verschillende bergen uit het Lefka Ori gebergte. Dit geeft het meer een bijzondere uitstraling. Ook de verschillende groen- en blauwtinten van het meer zijn erg indrukwekkend. Ondanks dat er bij het meer geen strandjes zijn, kun je hier wel zwemmen. En met een beetje geluk spot je zelfs een schildpad in of bij het meer.

Arkadi klooster

Een andere toeristische trekpleister is het Arkadi klooster. Dit klooster ligt op zo’n 23 kilometer van Rethymnon. Het klooster werd vroeger voornamelijk gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. In de achttiende eeuw beleefde het klooster een glorietijd, maar in de negentiende eeuw raakte het klooster alweer in verval. Later in de negentiende eeuw werd het klooster gebruikt als verzet tegen de Ottomaanse bezetters. Vele vluchtelingen zijn hier op tragische wijze aan hun einde gekomen. Omdat zij liever stierven dan dat zij zich over moesten geven aan de Turken, besloten zij om een opslagplaats met buskruit in brand te steken.

Volgens officiële cijfers stierven bijna 900 Kretenzers aan de gevolgen van de explosie. Ruim 1500 Turken hebben de aanslag niet overleefd. Doordat de Kretenzers zich niet lieten onderdrukken door de Turken werden zij, ondanks de grote verliezen, gezien als de morele winnaars van de strijd. Het Arkadi klooster wordt nog altijd gezien als het symbool van verzet en afkeer tegen iedereen die probeert de Kretenzers te onderdrukken.

Je kunt ervoor kiezen om op eigen gelegenheid naar het Arkadi klooster te gaan, maar het is ook erg leuk om je door één van de vele toeristentreintjes te laten vervoeren. Niet alleen word je voor de deur afgezet, ook zie je nog eens van de binnenlanden en bergdorpjes van Kreta. Veel eilandbewoners leven nog op het platteland en werken in de landbouw. In sommige dorpjes lijkt de tijd wel even stil te hebben gestaan. De lieflijke huisjes zijn veelal wit gekalkt en in elk dorp vind je minimaal één kerk. Zo leer je ook het echte leven op Kreta een beetje kennen.

Zon, zee, strand

Na al deze activiteiten is een dagje relaxen natuurlijk ook wel lekker. Al was het alleen maar om je benen even rust te gunnen. De witte zandstranden van Rethymnon lenen zich hier goed voor. Veel hotels en appartementen zijn dan ook niet voor niets gevestigd aan of nabij het strand. De stranden van Rethymnon zijn verdeeld in een aantal kleinere stranden. Het fijne van de strandjes is dat de zeebodem geleidelijk afloopt. Dit maakt het ook geschikt voor kinderen. Bij de wat grotere stranden, zoals Boulevard-strand en Rethymnon-strand, zijn er verschillende watersportactiviteiten aanwezig. Ook kun je parasols en ligbedden huren.

Reistijden

Vanuit Rethymnon zijn deze drie hotspots goed bereikbaar. Uiteraard zijn er veel meer uitstapjes mogelijk, zoals een dagtocht naar het romantische eiland Santorini of het voormalige lepra-eiland Spinalonga, maar hou er wel rekening mee dat hier lange reistijden aan vast zitten en dat een beetje zakgeld niet voldoende is.

Geef een antwoord