Hoeveel denk je dat ik verdien?


We vertellen elkaar alles, maar ons salaris? Dat is top secret. Cosmo lapt dit taboe aan haar laars. Welke vrouw leeft van maandelijks 1108 euro en wie zet er elke maand maar liefst 350 euro opzij voor een reis?

Karin Fransen (27)
Basisarts UMC
Bruto: € 2300
Netto: € 1600
Aantal uur: 36

‘’In de wetenschap worden de lonen voornamelijk betaald uit subsidies. Vergeleken met andere basisartsen verdien ik daardoor een stuk minder. Maar voor nu vind ik dat niet erg. Binnenkort begin ik met een opleiding tot maag-, darm- en leverspecialist en dan zal ook mijn loon omhoog gaan. En na deze zesjarige specialisatie stijgt mijn inkomen dusdanig, dat ik daar zeer tevreden mee zal zijn.”

Sanne Lien Schokkenbroek (29)
Dierenarts
Bruto: € 2129
Netto: € 1604
Aantal uur: 30
Bruto uurloon: € 16,38

‘’Als dierenarts ben je dokter, tandarts en chirurg in één. Erg afwisselend dus! Ik vind dat ik relatief weinig verdien, als je bedenkt wat mijn functie vergt en hoeveel tijd en energie mijn studie heeft gekost. Maar het is voor mij zeker geen reden om van baan te wisselen. Sparen lukt niet elke maand, daarom zou ik graag wat meer willen werken. Dat maakt het aflossen van mijn studieschuld ook makkelijker.”

Hanneke Klein (25)
HR adviseur OV bedrijf
Bruto: € 2860
Netto: € 1840
Aantal uur: 36

‘’Gezien mijn leeftijd en werkervaring ben ik heel blij met mijn inkomen. En binnenkort ga ik weer ruim honderd euro bruto meer verdienen. Het is een pittige job, maar dat staat wel dit fijne salaris tegenover. Ik probeer 350 euro per maand te sparen voor mijn reis naar Australië, waar ik samen met vriendinnen drie weken ga rondtrekken.”

Linda Zwiers (27)
Stewardess
Bruto: € 1902
Netto: € 2000
Aantal uur: 40

‘’Doordat ik op locatie daggeld krijg, verdien ik netto meer dan bruto. Dat ik een redelijk hoog salaris heb, vind ik terecht. De veiligheid van de passagiers ligt in onze handen en daar mag ook wel wat tegenover staan. Nadat ik de vaste lasten heb betaald, maak ik maandelijks € 250 over naar mijn spaarrekening. Wat er nog overblijft gaat vooral op aan etentjes, reizen en shoppen.”

Gerdine Heerkens (23)
Docent speciaal onderwijs
Bruto: € 2130
Netto: € 1512
Aantal uur: 32

‘’In het speciaal onderwijs verdien je iets meer dan in het reguliere onderwijs. Mijn salaris zal niet veel meer stijgen, maar voor het geld doe ik het ook niet. Ik haal veel voldoening uit de omgang met mijn leerlingen en tien weken vakantie per jaar is natuurlijk ook niet vervelend. Daarnaast betaalt mijn werk mijn deeltijdopleiding tot autismespecialist. Ik hou genoeg over om lekker van te leven.”

Klarian Kleiker-de Wit (28)
Secretaresse accountantskantoor
Bruto: € 1287
Netto: € 1104
Aantal uur: 24

‘’Mijn salaris past prima bij mijn functie en leeftijd, vind ik. Mijn man en ik hebben twee rekeningen: van de ene betalen we het huis en de auto, en de andere – waar mijn salaris op wordt gestort – gebruiken we voor boodschappen, kinderopvang, kleding en uitjes met onze twee dochters. De jongste is nu drie en als ook zij naar school gaat, wil ik meer werken. Nu blijft er toch erg weinig over voor extraatjes.”

Manon Nossent (25)
Serveerster Belgisch biercafé
Bruto: € 1612
Netto: € 1250
Aantal uur: 40

‘’Wanneer je in de horeca werkt, weet je dat het geen vetpot is. Toch ben ik best tevreden: ik kan grotendeels van mijn fooi leven, eet vaker op mijn werk dan dat ik thuis hoef te koken en met mijn loon kan ik ruimschoots de vaste lasten betalen. Wat er overblijft geef ik graag uit aan lunches en drankjes buiten de deur, saunabezoek of een weekendje weg. Ik vind plezier in mijn werk veel belangrijker dan welk salaris ook.”

Joyce Spruit-Oosterhuis (30)
Buschauffeur
Bruto: € 1324
Netto: € 1108
Aantal uur: 24

‘’Voordat ik op de bus zat, werkte ik als secretaresse. Daar verdiende ik aanzienlijk meer. Toch weegt dat salaris niet op tegen het plezier dat ik nu heb. Maar ik vind wel dat het wat beter gewaardeerd mag worden. Met mijn loon is het elke maand passen en meten. Sparen en op vakantie lukt al jaren niet meer. Daarom zou ik graag, zodra er uren vrijkomen binnen het bedrijf, weer 36 uur willen werken.’’

Laura Teerling (27)
Projectmedewerker bij een museumvereniging
Bruto: € 2300
Netto: € 1600
Aantal uur: 32

‘’Gezien de sector en het aantal uren dat ik werk, mag ik zeker niet klagen. Ondanks het feit dat ik voor Amsterdamse begrippen redelijk goedkoop woon, gaat daar het meeste geld naartoe. Ook heb ik tijdens mijn zesjarige studententijd lekker geleefd, waardoor ik nu maandelijks 200 euro moet aflossen. In september gaan mijn verloofde en ik trouwen. Ik probeer nu elke maand zo’n honderd euro opzij te zetten voor onze bruiloft.”

Charlotte Nieuwenhuizen (24)
(Woon)begeleider verslavingszorginstelling
Bruto: € 1770
Netto: € 1360
Aantal uur: 32

‘’Als ik kijk naar mijn werkzaamheden en de heftigheid die hier soms mee gepaard gaat, vind ik mijn loon wat ondergewaardeerd. Toch kan ik goed rondkomen. Ik probeer zelfs tussen de twee- en driehonderd euro per maand te sparen. Binnenkort ga ik namelijk drie maanden reizen en dan neem ik twee maanden onbetaald verlof op. Het scheelt dat ik nog in een studentenhuis woon en weinig vaste lasten hebt. Ook werk ik niet fulltime, zodat ik altijd een lang weekend heb!”

Annemiek Dul (24)
Eventmanager bij een evenementenbureau
Bruto: € 1800
Netto: € 1400
Aantal uur: 40

‘’Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk, maar ben niet van plan om er oud te worden. Ik zoek wat meer verdieping in mijn werk. Daarom wil ik binnenkort weer studeren. Op de lange termijn wil ik graag documentaires maken over maatschappelijke vraagstukken. Dat ik ook in deze functie waarschijnlijk niet erg rijk zal worden, vind ik niet zo erg. Zolang ik maar plezier heb in mijn werk en aan het einde van de maand niet tekortkom, ben ik tevreden.’’

Nienke Wouda (26)
Sales assistent bij een IT-bedrijf
Bruto: € 2600
Netto: € 1800 (inclusief lease auto van € 200 per maand)
Aantal uur: 40

‘’Ik ben blij met mijn inkomen, maar plezier in mijn werk en waardering vind ik belangrijker. Dat ik dagelijks om 5.45 uur opsta en drie uur per dag moet reizen, heb ik daarom voor deze baan over. Ook biedt mijn job leuke extra’s, zoals de tien trainingsdagen per jaar die ik mag inzetten voor mijn eigen ontwikkeling. Omdat ik lange dagen maak, vind ik het belangrijk om in het weekend van het leven te genieten. Het geld dat er bij mij binnenkomt, gaat er dus ook elke maand weer uit.’’