Iedereen dacht dat ik Rihanna was


De Nederlandse Maria Helena Baly dacht na een dj-klus vorige maand in Saint Tropez heerlijk te kunnen relaxen op een boot. Tot de helikopters met paparazzi en schreeuwende massa’s haar wakker schudden: iedereen dacht serieus dat zij Rihanna was!

“‘Rihanna! Rihanna!’ klonk het steeds harder vanaf de kade. Op balkons, vanaf andere boten, uit helikopters, je kunt het zo gek niet bedenken of er was wel een paparazzo die me nauwlettend in de gaten hield. Zelfs een filmploeg was van de partij! Het was onwijs bizar.

Met een tintje

“Ik was in de Zuid-Franse kustplaats voor een dj-klus en ik besloot er een paar dagen aan vast te plakken. Samen met wat vrienden dronk ik een wijntje op het voordek van de boot, toen ik steeds meer mensen ‘Rihanna’ hoorde schreeuwen. De zangeres was 2 dagen daarvoor in Saint Tropez gesignaleerd en aangezien ik de enige aan boord was met een tintje, had ik gelijk door dat het voor mij bedoeld was. In het begin vond ik het heel grappig. Toen stonden er nog zo’n 50 mensen op de kade naar me te roepen en nummers van Rihanna te zingen. Maar al snel werden het er honderden en ben ik maar naar het achterdek gegaan.”

In shock

“Ik heb nog nooit gehoord dat ik op Rihanna lijk. Zelf vind ik ook dat we totaal verschillende gelaatstrekken hebben. Maar doordat ik een zonnebril en een hoed ophad die dag, zagen mensen alleen mijn profiel. En aangezien we toevallig hetzelfde kapsel hebben, wílden de mensen waarschijnlijk graag geloven dat ik haar was. Op een gegeven moment ben ik op een gegeven moment maar naar de mensen toegegaan om te zeggen dat ik echt niet Rihanna ben. Vanaf het voordek probeerde ik hen toe te spreken. Hopend dat ze zouden zien dat ik niet op haar lijk. Ik was bang dat de fans ontzettend teleurgesteld zouden zijn en misschien wel eieren of tomaten naar me zouden gooien. Maar ze wilden me niet geloven en bleven gewoon staan! Eén meisje stond zo hysterisch te huilen, dat mijn vrienden haar aan boord hebben gelaten. Ze was zo’n onwijze fan van Rihanna, dat ze helemaal in shock was. Al trillend kwam ze naar me toe. Ik hoopte dat zij in zou zien dat ik het niet was en dat zij de rest zou kunnen overtuigen. Maar ook haar geloofden ze niet.

Hysterie

“Toevallig lag de boot van de Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli lag naast ons in de haven en hij besloot zich er ook mee te bemoeien. Hij had blijkbaar al van haar gehoord dat ze helemaal niet meer in Saint Tropez was. Het was hilarisch toen hij op zijn voordek ging staan en de menigte toeriep: ‘I am Roberto Cavalli and this in NOT Rihanna!’ Veel indruk maakte hij echter niet, want de mensen riepen massaal ‘boe’ naar hem, haha. Ook toen ik onder begeleiding van 3 vrienden naar de auto ging om naar een club te gaan en de menigte mij van dichtbij kon zien, hield de hysterie niet op. Ze bleven maar doorgaan met gillen, fotograferen en filmen. Mijn vrienden konden er wel om lachen. Zij hadden zoiets natuurlijk ook nog nooit meegemaakt. Alle aandacht overviel me wel een beetje. Als dj ben ik weliswaar bezig om steeds meer naamsbekendheid te krijgen, maar dit was wel heel bizar. Plotseling waren we beland in één groot circus. Ik vond het wel heftig. Vooral toen de mensen vanaf de kade niet stopten met gillen en haar nummers maar bleven zingen. Beroemd zijn heeft ongetwijfeld veel voordelen, maar ik zou niet in Rihanna’s schoenen willen staan. Je wordt zo beperkt in je privéleven, je kan niet even snel een boodschap doen of ongestoord dineren. Toch vond ik het een erg leuke ervaring. Via Twitter heb ik Rihanna een berichtje gestuurd. Helaas heb ik geen reactie van haar gehad. Maar als ze eens een stand-in nodig heeft, mag ze me altijd bellen.”

Wie is Maria Helena?

De half Caribische, kwart Tanzaniaanse en kwart Griekse Maria Helena is geen onbekende in de entertainmentindustrie. Als zesjarige begon ze met dansen. Na jarenlang succesvol danseres geweest te zijn, is ze nu werkzaam als dj. Saint Tropez is niet haar eerste internationale klus. Maria Helena vliegt momenteel de hele wereld over voor boekingen. Zo is ze recentelijk nog in Cannes en Texas geweest. Naast het draaien doet ze regelmatig modellenwerk.

Cavalli blogt

Dat Maria Helena de gemoederen in Saint Tropez flink bezighield, bleek wel uit het feit dat buurman Roberto Cavalli het nodig vond om in te grijpen. Hij schreef zelfs een blog over het hele gebeuren. ‘Eerst keken er slechts een handjevol mensen vanaf de kade toe. Maar als snel stonden er wel duizend mensen te schreeuwen om ‘Rihanna’ te zien.’ en ‘Ik ben in Saint Tropez. Ik zou willen dat deze film nooit zou stoppen. Het is echt te grappig voor woorden.’ Ook beweerde hij een Rihanna look a like aan boord te hebben, maar de ophef rondom Maria Helena was er al ver voordat Cavalli kwam.