Je bent wat je eet


Ha boerenkool, lekker! Hongerig val ik aan. Terwijl ik de ene hap na de andere hap verorber, doorbreekt een goede vriend het zwijgen. ‘Lin, wist je al dat je aan iemands eetgewoonten kunt afleiden hoe die persoon in bed is?’ Terwijl ik mijn wangen rood voel kleuren, denk ik terug aan hoe ik de afgelopen minuten mijn bord leegat. Tegelijkertijd voel ik een mooi journalistiek onderzoek opkomen. Zou het echt waar zijn dat de manier waarop je eet, kenmerkend is voor je seksuele gedrag?

In de dagen die volgen, probeer ik onopvallend de mensen in mijn omgeving te bestuderen. Tijdens een zakelijk overleg kijk ik geamuseerd toe hoe mijn gesprekspartner zijn broodje eiersalade oppeuzelt alsof het zijn laatste ooit is. Niet gehinderd door remmingen, zet hij zijn tanden in zijn boterham. Terwijl hij beseft dat ik naar hem zit te kijken, veegt hij snel zijn wangen af. Want hij mag de restanten zelf dan wel niet kunnen zien, de koude klodders blijven ook hem niet onopgemerkt. Na een fijn gesprek, bedank ik hem voor zijn tijd en concludeer ik in stilte dat zijn vriendin vast vaak moet wassen.

Omdat één, al dan niet gegronde, conclusie nog geen gedegen onderzoek vormt, besluit ik mijn observaties voort te zetten. Terwijl ik nadenk over wie ik zou kunnen observeren, valt mijn oog op onze hond. Zodra je eten voor zijn neus zet, schrokt hij dit weg alsof zijn leven er vanaf hangt. En niet alleen qua eten is onze viervoeter een klein veelvraatje. Ook bij de vrouwtjes is hij niet weg te slaan. Toen onze telg nog geen jaar oud was, werden we al op het matje geroepen door de leidster van de dagopvang. Onze Rocco was nogal gecharmeerd van zijn vrouwelijke soortgenoten. En om zijn liefde te tonen, besloot hij de vrouwtjes te verwennen. Allemaal en in willekeurige volgorde…

Maar met alleen het observeren van anderen, ben ik er natuurlijk nog niet. Ook ikzelf ga met de billen bloot. En ik zal het maar meteen toegeven: ik hou van lekker eten. Als ik trek heb, verander ik in van een rustig, beheerst persoon in een dramaqueen. Betekent dit dan ook dat ik letterlijk en figuurlijk mijn zin doordrijf als het om verzadiging tussen de lakens gaat? Ik besluit het, geheel conform het onderwerp, tijdens het eten aan mijn vriend te vragen. Het antwoord houd ik voor mezelf, maar ik heb wel begrepen dat ‘subtiel’ niet my middle name is.