Lange vrouwen drieluik


Het is niet koud daarboven

Nederlanders zijn de langste mensen op aarde. En we groeien nog iedere generatie gemiddeld een paar centimeters erbij. Maar hoe ver kan het gaan met die lengte? Viva spreekt met hele lange vrouwen. 

Giraffe. Zo werd ik op de basisschool genoemd. Vréselijk vond ik het toen, om altijd een kop boven leeftijdsgenootjes uit te steken. Toegegeven, die bijnaam was wél toepasselijk. Met mijn lange nek in combinatie met een dun lijfje was de vergelijking met een giraffe niet héél erg ver gezocht. Ik leek zelfs wel wat op een giraffe, met die enorm lange arme en benen.

Ik was niet alleen lang, maar vooral ook erg slungelig. In de eerste klas van de middelbare school moesten we naar de schooldokter. Ik was toen al bijna 1.80 meter. Daarna ben ik gelukkig weinig meer gegroeid, waardoor ik nu beter in proportie ben. Toch is mijn lengte tegenwoordig niet meer uitzonderlijk. Die van Martine Balster (34) wél. Zij steekt nog steeds overal met kop en schouders bovenuit. Letterlijk. Met haar 2.04 meter is ze een opvallende verschijning. “Al sinds ik me kan herinneren ben ik de langste van het stel. Lang zijn zit in onze familie, maar dat ik zo groot zou worden had niemand verwacht. Ik was altijd al langer dan leeftijdsgenootjes. Toen ik als kind met mijn moeder bij de oogarts was zei hij tegen mij: fijn hè meid, hoef je lekker niet naar school vandaag. Ik was drie: ik hoefde helemaal nog niet naar school. Naarmate ik ouder werd, werd ik onzekerder over mijn lengte. Niemand was zo lang als ik en dat vonden mijn klasgenootjes maar raar. Bij vlagen werd ik gepest. Het bleef gelukkig bij opmerkingen als ‘Hé lange, is het koud daarboven’, maar leuk vond ik het natuurlijk niet. Als jong meisje wilde ik niet opvallen. Om minder groot te lijken liep ik in elkaar gedoken. Hierdoor is mijn achterkant sneller gegroeid dan de voorkant. Nu kan ik niet meer zo lang rechtop of stil staan.”

Ook Nina Schaap (28) torent met haar 1.90 meter boven menigeen uit. “Het was al vrij snel duidelijk dat ik lang zou worden. Toen ik een jaar of tien was, kreeg ik de prognose dat ik rond de 1.80 zou worden. Daarna werd het bijgesteld tot 1.83 en uiteindelijk werd ik dus nog zeven centimeter langer. De groeiremmers kwamen ook rond mijn tiende ter sprake. Mijn ouders hebben dit heel open met me besproken, maar lieten duidelijk weten dat het mijn eigen keuze zou zijn. Mijn neef was toen rond de 1.90 en mijn ouders zeiden dat ik maximaal net zo lang zou worden als hij. Daar kon ik wel mee leven. In mijn ogen was hij wel lang, maar niet ábnormaal lang. Stiekem waren mijn ouders blij met mijn keuze om geen hormonen te slikken. Door de hormonen kom je namelijk sneller in de puberteit. En je weet nooit wat het op de lange termijn met zich meebrengt.”

Ook Martine bleef van de groeiremmers af. “Toen ik een jaar of twaalf was, hadden de doktoren voorspeld dat ik rond de 1.85 zou worden. Mijn ouders vonden dat niet verontrustend. Maar het werd dus een aantal centimeters meer. Ik weet niet of ik gelukkiger zou zijn geweest als mijn ouders me wel groeiremmers hadden laten slikken. Ik voel me nu af en toe wel een attractie. Als ik op straat loop, word ik bekeken. Laatst liep ik met de hond, toen een auto passeerde. Die mensen hingen helemaal uit hun raam om mij te bekijken. Ik zwaaide en ze keken snel weer voor zich. Meestal reageer ik niet eens meer op dit soort voorvallen of ik kijk een keer boos. Ik loop vaak met oogkleppen op, maar ik voel de blikken in mijn rug natuurlijk wel. Ik krop het op en af en toe komt het er in een snauw of een huilbui weer uit. Als ik later kinderen krijg, zou ik ze misschien wel groeiremmers geven. Mocht ik een dochter krijgen, dan wil ik haar niet hetzelfde door laten maken wat ik zelf heb doorgemaakt als kind.”

Mij heeft de term giraffe nog lang achtervolgd. Vooral in het buitenland word ik erg bekeken en zeker niet altijd in positieve zin. Twee jaar geleden was ik met een goede vriendin op vakantie in Frankrijk. Mijn relatie was net een paar weken over en ik was sinds tijden weer eens lekker aan het ontspannen. Totdat ik hoorde: ‘Jeetje wat komt daar aangelopen, het is net een giraffe!’ Mijn vriendin was zo mogelijk nog pissiger dan ik. Al de hele week kreeg ik opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd en nu was de maat vol. Ik voelde me – als vrouw van 22 – weer net zo slungelig als toen ik nog op de basisschool zat.

Nina herkent dat. “Als ik in de kroeg ben, wordt mij gemiddeld twee keer op een avond verteld dat ik lang ben, meestal door mannen. En als ze dan ook nog vragen of het koud is daarboven knap ik redelijk snel af. Ik weet namelijk dat ik lang ben, al 28 jaar. Als ik niet lekker in mijn vel zit kan ik daar wat snauwerig op reageren. Ook is het in de kroeg soms lastig om gesprekken te volgen. Zeker met veel kleinere vriendinnen is het wel eens interessant om een manier te vinden om elkaar te kunnen verstaan. Sowieso heb ik in de kroeg meestal wat meer moeite met mijn lengte dan normaal. Laatst ving ik een gesprek op van een groepje meiden. Ze waren me heel opzichtig aan het bekijken, dus ik had wel door dat hun gesprek over mij ging. Het ging erover hoe belachelijk lang ik was. Ik vond het zo respectloos.”

Martine weet inmiddels wel raad met dat soort opmerkingen: “Als mensen míj vragen of het koud is daarboven vraag ik vriendelijk of ze vroeger op school niet hebben opgelet. Warme lucht stijgt namelijk naar boven. Tja, dan staan zíj met hun mond vol tanden. Wat ik wel vervelend vind, is als mensen me van de achterkant zien en door mijn lengte en korte haar denken dat ik een man ben. Op een gegeven moment had ik enorme oorbellen gekocht, zodat mensen konden zien dat ik toch echt een vrouw ben. Ook ben ik zelfs in een rok gaan lopen om maar van dat gezeur af te zijn. Toch heb ik mij er gelukkig nooit minder vrouwelijk door gevoeld. Als ze me zo niet lusten, hebben ze geen honger, zeg ik altijd maar.”

Ook ikzelf herken het gevoel om van top tot teen bekeken te worden. Een tijdje geleden stond ik in het tussenstuk van de trein te wachten tot ik uit kon stappen. Een man bekeek mij van top tot teen. Bij mijn voeten, gehuld in mijn nieuwste laarzen, bleef zijn blik lange tijd rusten. ‘Je bent wel lang hè,’ zei hij, ‘en dan heb je ook nog hakken aan. Beetje overdreven als je het mij vraagt.’ Ik stond perplex. Waar haalde hij het lef vandaan? Ik bepaal zelf wel of ik hakken draag of niet.

Martine: “Vroeger wilde ik heel graag kleiner zijn, maar sinds een paar jaar heb ik mijn lengte volledig geaccepteerd. Naast mijn man, familie en vrienden heeft ook mijn modellenwerk mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven. Zo’n anderhalf jaar geleden werd ik benaderd door Taller than Tall models, een modellenbureau speciaal voor hele lange mensen. Het deed me goed om te zien dat er nog meer vrouwen – bijna – net zo lang zijn als ik. Daar heb ik een Amerikaanse van 2.10 ontmoet. Ik vond het nog een hele tijd vreemd om een vrouw te ontmoeten die nóg langer was dan ik. Elke keer als ze voor me liep dacht ik: wauw, jij bent écht lang. Hakken draag ik trouwens nog steeds amper. Dat ik het geaccepteerd heb, wil nog niet zeggen dat ik het wil benadrukken.”

Bij Nina kwam de acceptatie toen ze ging studeren. “Ik besloot om mijn lengte juist te zien als een pluspunt, want het brengt natuurlijk ook een aantal voordelen met zich mee. Ik kan altijd alles goed zien en ik kan overal bij. Verder wordt mij al sinds mijn dertiende gevraagd of ik model ben, vooral in zuidelijke landen. Egostrelend is dat. Op mijn lange benen ben ik het meest trots. Natuurlijk is het wel eens lastig om passende kleding te vinden, maar in een spijkerbroek, en vooral in een rokje, komen mijn benen mooi uit. Hakken draag ik sinds een jaar of vier wel. Mijn houding wordt er mooier van en de schoenen zijn vaak ook leuker. Mijn hakken zijn eigenlijk nooit hoger dan een paar centimeter, maar toen ik vorig jaar in New York was heb ik wél torenhoge hakken gekocht. Ze zijn zeker acht centimeter en ik merk dat ik me toch niet helemaal op mijn gemak voel als ik ze aan heb. Dan ben ik opeens wel erg lang. Soms baal ik wel een van mijn lengte, maar ik zou niet kleiner willen zijn. Mijn lengte heeft mij gevormd tot wie ik ben. Het heeft invloed gehad hoe ik in de wereld sta en hoe ik om me heen kijk. Het hoort echt bij mij. Ook mijn vriend heeft er totaal geen moeite mee. Toch zou ik het soms best leuk vinden om eens naar mijn vriend op te kijken, in plaats van altijd een beetje schuin naar beneden.”

Collectief in de groeispurt

In Nederland voldoen 800.000 mensen aan het criterium lang persoon. Voor mannen geldt hiervoor een lengte van meer dan 1.95. Vrouwen moeten langer zijn dan 1.79. Uitzonderlijk lang zijn mannen boven de 2.05 en vrouwen boven de 1.85. Onze behoorlijke lengte is volgens het Erfo Centrum (het Nationaal Kennis- en Voorlichtingscentrum Erfelijkheid) een teken dat het goed gesteld is met onze leefomstandigheden. Doordat we minder infectieziekten kennen en er in Nederland geen ondervoeding heerst, maken we al sinds 150 jaar een groeispurt door. En elk jaar worden we weer een beetje langer. Mannen vanaf 1.90 en vrouwen vanaf 1.80 kunnen lid worden van de Klub Lange Mensen. Deze vereniging zet zich in voor het behartigen en bevorderen van de belangen van de lange mensen in de ruimste zin van het woord. De Klub Lange Mensen heeft drie speerpunten: belangenbehartiging, informatievoorziening en sociale activiteiten.

Bronnen: Twentse Courant Tubantia, Kennisring.nl, Klub Lange Mensen en Algemeen Dagblad.

Paspoortjes
Naam: Martine Balster
Leeftijd: 32 jaar
Lengte: 2.04 meter
Schoenmaat: 45
Kledingmaat: 34/36
Beroep: chauffeur
Privé: getrouwd (man 1.85)

Streamer: “Ik voel me af en toe wel een attractie”

Naam: Nina Schaap
Leeftijd: 28 jaar
Lengte: 1.90 meter
Schoenmaat: 42
Kledingmaat: 38/40
Beroep: wetenschappelijk onderzoeker
Privé: vriend (1.85)

Streamer: “In de kroeg vertellen mannen me gemiddeld twee keer per avond dat ik lang ben”

Naam: Linda de Vries
Leeftijd: 24 jaar
Lengte: 1.81 meter
Schoenmaat: 41
Kledingmaat: 36/38
Beroep: journalist
Privé: single

Streamer: “Een wildvreemde man zei tegen me dat hij mijn hakken wel wat overdreven vond”

Geef een antwoord