Lotte werd op haar 7e seksueel misbruikt


Van de vrolijke, onbezorgde Lotte (18) is weinig meer over als ze op 7-jarige leeftijd twee keer door twee verschillende jongens wordt betast en misbruikt. Om er weer een beetje bovenop te komen volgde ze jarenlang therapie.

“Terwijl mijn broertje zijn ogen sloot en begon te tellen, sleurde Jonathan mij de bosjes in. Hier deed hij onze kleding uit en betastte me. Hij zei dat ik hem oraal moest bevredigen. Ik weigerde. Vervolgens probeerde hij me te verkrachten. Maar doordat ik nog zo klein was, lukte het hem niet om in me te komen. Toen er opeens een fietser voorbij kwam, drukte Jonathan zijn hand op mijn mond. Gespannen wachtte ik in tot het voorbij was.’’

Picknicken

“Het begon allemaal zo onschuldig toen ik de 16-jarige jongen, die zichzelf voorstelde als Jonathan, uitnodigde om bij ons op het kleedje te komen zitten. Ik was samen met mijn broertje van 6 aan het picknicken en ik vond het zo zielig dat hij niemand had om mee te spelen. Jonathan bleef de hele middag bij ons. Ik stond er geen seconde bij stil dat hij veel ouder was. Hij was toch aardig? Aan de gezelligheid kwam een einde toen Jonathan voorstelde om verstoppertje te spelen. Mijn broertje moest van hem gaan tellen. En terwijl hij braaf tot 20 telde, nam de Jonathan mij mee naar een afgelegen gebouw en sloot ons op. Hij trok mijn onderbroek uit en raakte me overal aan. Intussen zag ik mijn broertje vanuit het ruim huilend heen en weer lopen. Hij had geen idee waar wij waren en was totaal overstuur. Ik bleef maar herhalen dat ik naar mijn broertje toe wilde. Jonathan stemde in, maar vervolgens dwong hij mijn broertje om nogmaals te tellen. En verdween hij met mij in de bosjes…”

Compleet overstuur

‘’Mijn broertje, die er inmiddels flink de pest in had dat hij zich weer niet mocht verstoppen, was na de tweede keer tellen naar huis gelopen. Toen mijn moeder mij ging zoeken, was ik net bezig om mijn spulletjes te verzamelen. Ik vertelde haar niets, want dit was ‘ons geheimpje’. Toch bleef het hele gebeuren me achtervolgen en een week later hield ik het niet meer. Compleet overstuur vertelde ik mijn moeder wat er was gebeurd. Zij schrok zich kapot, want nog geen 3 maanden daarvoor had ik een soortgelijke ervaring toen ik bij mijn vriendinnetje naar de vissen wilde kijken. Samen met mijn broertje belde ik bij haar aan, maar haar oudere broer deed open. Hij liet ons binnen, mompelde dat zijn zusje niet thuis was en deed vervolgens de deur achter ons op slot. Plotseling liet hij zijn broek zakken en begon hij met zichzelf te spelen. Intussen betastte hij ons.
Mijn broertje en ik voelden ons ontzettend opgelaten en wisten niet waar we moesten kijken. Omdat ook hij had gezegd dat het ‘ons geheimpje’ was, vertelden we niets aan onze ouders. Maar hij had niet gezegd dat we niets tegen mijn zus mochten zeggen, dus na een paar dagen vertelde ik haar het hele verhaal. Zij heeft meteen onze vader en moeder ingelicht.”

Enge stalker

‘’Hoewel er de 2de keer veel meer gebeurd is, bleef de eerste keer mij veel langer achtervolgen. Doordat de jongen bij mij in de straat woonde, kwam ik hem keer op keer tegen. Van de rechter kreeg hij 3 jaar voorwaardelijk opgelegd. Hij gedroeg zich voorbeeldig, maar toen zijn proeftijd voorbij was begonnen de pesterijen. Vanuit zijn slaapkamerraam keek hij uit op het pleintje waar ik vaak speelde. Zodra hij mij in het vizier had, maakte hij rare handgebaren. Of stak hij zijn tong uit. Ook vond hij het leuk om mij net zolang aan te staren totdat ik het doorhad. Als ik dan terugkeek, deed hij snel het licht uit. Zo kon ik hem niet meer zien, maar hij mij wel. Met deze praktijken joeg hij me de stuipen op het lijf. Als ik hem op straat zag, verstopte ik me achter een geparkeerde auto. Jonathan is helaas nooit vervolgd. Ik kon me te weinig van hem herinneren, dus de politie was niet in staat om een daderprofiel op te stellen. Ik kreeg paniekaanvallen en durfde ik niet alleen thuis te zijn. Van mijn 12de tot mijn 15de heb ik een psycholoog bezocht. Bij haar kon ik mijn verhaal doen, maar ik vond het vreselijk om het elke keer weer te moeten oprakelen. Pas toen ik EMDR behandelingen onderging, kon ik het misbruik pas echt verwerken. Tijdens de sessies haalde de therapeut mijn ergste herinneringen naar boven. Tegelijkertijd liet ze mij tegelijkertijd tikjes horen. Hierdoor werd mijn geheugen als het ware gereset. De nare herinneringen aan het misbruik ben ik niet kwijt, maar ik heb het nu wel een plekje kunnen geven.’’

Schokkend

Ongeveer 1/3 van de vrouwen krijgt ooit te maken met seksueel geweld. Dit varieert van kwetsende aanrakingen tot verkrachting. Het merendeel van de plegers is een bekende van het slachtoffer. Ben of ken jij iemand die hiermee te maken heeft (gehad)? Ga dan voor informatie en hulp naar Slachtofferhulp.nl. Meer info over EMDR-behandelingen vind je op EMDR.nl.