Medisch privédossier


‘Waarom zei deze keurig getrouwde man dit?’

Op de afdeling van coassistent Anne (27) wordt een man binnengebracht met rare verschijnselen. Routinematig onderzoekt zij hem. Maar zijn gedrag overvalt haar nogal.

“Op onze maag-, darm- en leverafdeling werd een man binnengebracht met hoge koorts. Zijn kinderen en vrouw waarschuwden me: hij was onhandelbaar. Hij zocht met iedereen ruzie en maakte ongepaste opmerkingen. Ze begrepen helemaal niets van hem. Ook voor ons was het een raadsel. Door een aantal lichamelijke testen hoopte ik erachter te komen wat er aan de hand was. Terwijl ik druk bezig was met het onderzoek, merkte ik dat hij meer aandacht had voor mij dan voor de testen. Sterker nog, hij was overduidelijk aan het flirten. ‘Sorry dat ik zo naar je staar, maar ik kan er niks aan doen. Je bent zo’n prachtige vrouw,’ zei hij. Eerst dacht ik dat ik het niet goed had verstaan. Waarom zou een keurig getrouwde man dat zeggen? Maar hij ging verder: ‘Je hebt zulke mooie ogen.’ Streng vertelde ik hem dat we ons beter op het onderzoek konden concentreren. Ik wist immers nog steeds niet wat hem mankeerde.

Als het niet precies duidelijk is wat een patiënt onder de leden heeft, worden ze vaak op onze afdeling binnengebracht. Maar zo’n rare snuiter als hij had ik niet eerder gehad. De man bleef me maar indringend aankijken en met slechts een beperkte ruimte tussen ons, wilde ik me het liefst zo snel mogelijk uit de voeten maken. Omdat er niets uit de lichamelijke onderzoeken wees in de richting van een maag-, darm- of leverziekte besloot ik hem door te sturen naar mijn collega’s van de neurologie. Nadat er een hersenscan was gemaakt en het hersenvocht werd onderzocht, bleek al snel waarom hij zich zo gedroeg: de arme man had herpes in zijn hoofd. Hoe het virus precies in zijn hersenen terecht was gekomen, konden we niet achterhalen. Maar in de meeste gevallen wordt deze zeldzame aandoening veroorzaakt door het herpes simplex virus, dat ook de boosdoener is van de welbekende koortslip.

Waarschijnlijk heeft het virus zich via een zenuw in zijn gezicht een weg gebaand naar de hersenen, om zich hier vervolgens lekker te nestelen. Zodoende waren zijn hersenen ontstoken en konden ze bepaalde hersenfuncties niet meer goed uitvoeren. Zijn toestand was vergelijkbaar met iemand die ontzettend dronken is. Niet meer in staat om logisch na te denken, flapte hij er van alles uit en flirtte hij erop los. En dat is voor een nette, getrouwde man niet altijd even handig.

Hij mocht trouwens van geluk spreken dat het zo snel is ontdekt, zodat hij op tijd behandeld kon worden. Een verwaarloosde herpesinfectie in het hoofd leidt namelijk in zeventig procent van de gevallen tot de dood. Via het infuus kreeg hij een antiviraal middel toegediend. Hij knapte zienderogen op en mocht weer naar huis. Welke opmerkingen hij tegen zijn vrouw en kinderen had gemaakt, wilden ze ons niet vertellen. Maar dat hij heel wat goed te maken had, stond vast.”

Geef een antwoord