Mijn zomer van 2010


Er zijn van die zomers die je altijd bijblijven. Omdat je voor het eerst verliefd werd of een kind kreeg. Voor Denise (35) was de zomer van 2010 heel bijzonder: ze hertrouwde, na twee jaar gescheiden te zijn geweest, met haar ex-man Frank.

“De dag dat Frank en ik hertrouwden, voelde ik mij de gelukkigste vrouw op aarde. Ondanks de stress en hectiek die aan deze mooie dag vooraf gingen – onze huwelijkslocatie werd twee dagen ervoor failliet verklaard – had ik een glimlach van oor tot oor. Omdat we trouwden in de nazomer, hoopte ik dat we geen herfstachtige taferelen zouden krijgen. Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind. In tegenstelling tot onze eerste bruiloft, die we heel groots hadden aangepakt, trouwden we nu met een select groepje mensen. Hierdoor beleefden we de dag heel intens. Ook konden we nu de kinderen bij de bruiloft betrekken. Zo trouwden we niet alleen met elkaar, maar met het hele gezin.

Frank en ik zijn jeugdliefdes. Toen we beiden 23 jaar waren, zijn we getrouwd. We wilden graag een kindje adopteren. Zelf ben ik ook geadopteerd. Om hiervoor in aanmerking te komen moest je destijds ongeveer zeven jaar getrouwd zijn. Zo zouden we rond ons dertigste ons eerste adoptiekindje kunnen verwelkomen. Groot was onze schrik toen ik een jaar later zelf zwanger bleek te zijn. Er was ons namelijk net verteld dat ik om medische redenen niet zwanger zou kunnen worden. Ondanks de blijdschap was het een verwarrende periode. Door de komst van onze zoon moesten we onze adoptieplannen in de ijskast zetten. Helaas ging het met Frank en mij bergafwaarts. We zijn samen opgegroeid, ontwikkelden in de loop der jaren andere interesses. Ergens in de verschillende fases die we doormaakten, raakten we elkaar kwijt.

Gelukkig is ons contact in deze moeilijke periode altijd goed gebleven. In mijn leven heb ik al te veel dierbare mensen verloren en ik wilde niet dat Frank hier ook een van zou worden. Na de scheiding groeiden we geleidelijk weer naar elkaar toe. Na twee jaar en vele gesprekken, besloten we er samen toch opnieuw voor te gaan. Ons nieuwe geluk werd bekroond met ons dochtertje Djeela. Wel wilde ik graag weer écht zijn vrouw worden, samen één gezin vormen. Onze omgeving reageerde wisselend op dit nieuws, sommige mensen waren bang dat we in dezelfde valkuilen zouden stappen. Toch overheerste de bewondering dat wij deze stap durfden te zetten. Zelf ben ik niet bang dat we dezelfde fouten zullen maken. Destijds begonnen we net aan het fundament van onze relatie. Nu hebben we bewust gekozen voor het héle pakket, inclusief alle tekortkomingen. Ook houden we nu veel meer rekening met elkaar. En minimaal één keer per maand doen we iets leuks samen. Zonder kinderen. Zo blijven we ook elkaars geliefden en niet alleen papa en mama van Daniël, Dilano en Djeela.

Ik vind het fijn om weer met Frank getrouwd te zijn. Op de bruiloft voelde ik dezelfde kriebels als vroeger. Heerlijk vond ik het om de ochtend erna wakker te worden en te beseffen dat ons plaatje weer compleet is. Frank is altijd mijn grote liefde gebleven. Ik ben erg dankbaar dat het ons gelukt is om samen uit het diepe dal van de scheiding te komen. We hebben er hard voor geknokt en het was een absoluut dieptepunt, maar het heeft ons gebracht waar we nu zijn: een gelukkig gezin.”